05 srpnja 2015

Pravilna njega za oštećenu i suhu kosu

Kosa koja je oštećena i sa ispucanim vrhovima nikako nije privlačna. Do oštećenja dolazi nepravilnom/čestom upotrebom pegle za kosu, figara, sušenje fenom, farbanje, pogrešni proizvodi....






Iako izgleda nemoguće, oštećenu kosu možemo pravilnom njegom popraviti. Naravno nema ništa bolje za oporavak ispucanih vrhova od škara. No ako želite zadržati dužinu kose evo nekoliko koraka kojima možemo popraviti i nahraniti kosu:




1. Šišanje


Nažalost ako imate ispucale vrhove niti jedan preparat vam ne može pomoći ma koliko nas razne beauty kompanije uvjeravale da je to moguće. To su samo marketinški trikovi za bolju prodaju preparata. Ti preparati mogu vam ponekad dati privremeni izgled zdrave kose, no međutim dugoročno kosa je ipak oštećena i to će se vrlo brzo pokazati čim preparat prestane sa djelovanjem. Prije nego krenete sa pravilnom njegom kose da bi dostigle uvijek zdravu i lijepu kosu, potrebno je prvo posjetiti frizera kako bi ošišao oštećene vrhove jer njima nažalost nema drugog spasa osim škara.

2. Pranje kose


Kosu nije preporučljivo prati često. Što znači 2 puta tjedno je sasvim dovoljno, Za kovrčavu kosu čak i rjeđe jer ona nije masna i nisu joj potrebni agresivni šamponi. Štoviše, oni joj štete. Kosa prirodno proizvodi sebum koji je zapravo spoj lipida. On stvara zaštitni film na vlasi i njegova uloga je da prirodno podmazuje kosu, te da je štiti od isušivanja. Često pranje kose uklanja sebum i dolazi do isušivanja kose. Rezultat toga je da kosa postaje slaba te dolazi do pucanja vlasi. Iz tog razloga ograničite se na pranje kose najviše 2 puta tjedno.

'' Ne odustajte jer pravilnom njegom kose ona može postati zdrava, sjajna i jednostavno prekrasna!''

3) Pravilni preparati


Upotrebom pravilnih preparata možemo pomoći kosi da bude zdrava i njegovana.

Prije pranja kose/ulja


Ulja za kosu su sastavni dio njege suhe i oštećene kose, a osobito su djelotvorni na kovrčavoj kosi. Prije samog pranja kose, za početak dok se kosa ne oporavi, potrebno je napraviti pripremu za pranje kose. Postoje razna ulja za kosu, no uvijek je najbolje koristiti organska, prirodna ulja. Neka od ulja koja možete koristiti su maslinovo ulje, kokosovo ulje, jojoba, avokado i bademovo ulje.
Kokosovim uljem kojim sam izrazito zadovoljna pisala sam ranije, a post možete pročitati ovdje.


Šampon


Veliki sam pobornik šampona bez sulfata jer su oni kemikalije koje isušuju tjeme, te sprječavaju proizvodnju sebuma i njegovu funkciju u zaštiti i njezi kose. Bitno je izabrati blage šampone bez sulfata ph vrijednosti 5.5 koji najviše odgovaraju prirodnom ph naše kose. Ukoliko vam vaša kosa dozvoljava ograničite pranje kose šamponom jednom tjedno. Ostala pranja kose koristite ili samo vodu ili oprerite regeneratorom (co-washing). Regenerator u sebi ima sastojke koji čiste kosu, no mnogo je blaži od kemikalija koji se nalaze u sastavu šampona - sulfati. Pranje kose regeneratorom, osobito pomaže kod kovrčave kose jer ju dodatno hidratizira. I ne brinite, korištenjem regeneratora umjesto šampona nećete dobiti perut. Bitno ga je samo dobro isprati.


Regenetator


Dodatna njega kose je potrebna kako bi je nahranili i hidratizirali. Različiti regeneratori imaju različite funkcije i prema potrebama kose potrebno je odabrati odgovarajući regenerator.
Ovisno o poroznosti vaše kose birajte regenerator. Nisko porozna kosa zahtjeva više hidratacije. Visoko porozna kosa zahtjeva proizovode koji zadržavaju hidratantnost kose, a od regeneratora najbolje je koristiti leave-in conditioner (regenerator koji se ne ispire).
Regenerator možete koristiti umjesto šampona za kosu (co-washing) jer ne sadrži teške kemikalije koje uništavaju oblik kovrči.

Maska za kosu


Razlika između regeneratora i maske za kosu je u tome što je maska puno koncentriranija od regeneratora i mnogo više može dubinski nahraniti kosu. Kovrčavoj kosi, kao i oštećenoj kosi više odgovaraju maske za kosu. Dok se oštećena kosa ne oporavi, idealno bi bilo koristiti masku prilikom svakog drugog pranja. Obično na pakiranjima piše da masku ostavite da djeluje 3-5 minuta, no za jače djelovanje možete je ostaviti čak i do 20 minuta. Ja sam primijetila na svojoj kosi bolji efekt što duže držim masku da djeluje.


4) Sušenje i stiliziranje kose


Kovrčava kosa izrazito je suha, te je potrebno izbjegavati toplinu (sušenje fenom, korištenje figara ili pegle za kosu). Pustite kosu da se prirodno osuši na zraku. Tako ćete najbolje sačuvati kovrče i zadržati zdravu kosu. Svoju kosu pustim da se osuši na zraku, jedino tokom zime koristim fen sa nastavkom za kovrče (diffuser) i to na slabijoj temperaturi. Osušim je dok nije negdje 50-60% suha, zatim pustim da se osuši na zraku.

Kako bi kovrče zadržale formu (posebice kada su teški vremenski uvijeti poput sparine ili kiše/snijega) potrebno ju je zaštiti od vanjskog utjecaja. Za to koristite ili samo gel/kremu ili L.O.C. metodu (Liquid - tekućina: voda i leave-in regenerator, Oil - ulje, Cream - krema za kovrče/gel ). Poanta L.O.C. metode je da zadržimo vlažnost kose kako bi kovrče bile postojane, kako bi zadržale svoj oblik. 


''Prirodna ulja poput maslinovog ulja, jojobe i kokosovog ulja važna su u njezi oštećene kose, kao i u njezi suhe kovrčave kose!''

Važno je pružiti dovoljno vremena kosi da se oporavi jer svako pogrešno tretiranje kose peglom, fenom i pogrešnom njegom je svojevrstan šok za nju i potrebno joj je vrijeme da se oporavi. Samo jednom primjenom gore navedenih savjeta nećete učiniti mnogo, zato ne odustajte jer dugotrajno gledajući kosa će se oporaviti i postati će zdrava, sjajna i prekrasna.

Kako se vi borite sa oštećenom kosom?

2 komentara :

  1. Hvala ti na ovim savjetima. Kosa mi je dosta ostecena i probala sam razne proizvode nadajuci se oporavku ali nista... pokusati cu s tvojim savjetima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ono što je najvažnije je da budeš uporna i ne odustajes jer ako ti je kosa jako oštećena kao što kažeš trebati će malo više vremena da se kosa oporavi. Ali ne brini rezultati neće izostati :)

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...