30 lipnja 2015

7 zlatnih trikova za ljepšu kovrčavu kosu

Nakon 20 godina isprobavanja raznih tehnika i preparata usavršila sam kako postići da moje kovrče izgledaju lijepo i njegovano, da postignem da imaju formu. Iako možda djevojkama sa ravnom kosom izgleda da za kovrčavu kosu ne treba mnogo vremena, da se mi samo probudimo i kosa je prekrasna. E pa i nije baš tako jednostavno. Kovrčava kosa je vrlo često suha, bez sjaja i lako se lomi. Zapravo to je najteži tip kose za njegovanje. No postoje neki trikovi koji zaista olakšavaju cijelu priču.



Za početak podijeliti ću sa vama nekoliko osnovnih savjeta za njegu kovrčave kose. Za neke ste možda već i čule,  no ako niste vrlo su važni:



1) Kovrčava kosa se ne češlja
Točnije: češlja se jedino dok je mokra, a kada se osuši nikako je ne smijete češljati. Ovdje mnoge djevojke griješe jer su kao i ja odmalena bile naučene da kosu treba počešljati te nisu upoznate sa načinom kako njegovati kovrče.  No međutim kovrčava kosa se ne češlja osim kada je mokra i to koristeći češalj sa širokim zupcima. Ono što se događa sa kovrčama kada koristimo četku je da one izgube svoju prekrasnu formu i dobiva se neuredni slamnati izgled. Također češljanjem i to posebice pogrešnom četkom dolazi do pucanja vlasi i vrlo lako se dobiva, kako bi Amerikanci rekli 'frizzy' izgled, odnosno po našem - raščupani izgled sa mnogo sitnih vlasi koje strše.  (Nisam sigurna da postoji hrvatska riječ za ovo). Zato je prvo i zlatno pravilo: ne česljaj kovrčavu kosu.



2) Šampon bez sulfata i silikona
Na tržištu postoje razne vrste šampona: oni koji obećavaju kosu učiniti sjajnijom, sa više volumena, posebno namjenjeni za ravnu ili za kovrčavu kosu, za plavu ili smeđu kosu... U realnosti zaista su nijanse u pitanju. Nije uopće važno da li je šampon skuplji ili jeftiniji. Za kovrčavu kosu najbitnije je koristiti šampone bez sulfata i silikona jer oni zapravo uništavaju prirodan oblik kovrči. Koža tijela kao i koža na tjemenu je vrlo osjetljiva i obzirom da kemikalije u šamponima uklanjaju prirodni sebum koji njeguje kosu i daje joj sjaj, a to se itekako odražava na kovrčavoj kosi koja dodatno gubi na kvaliteti i ljepoti. Zato pažnju treba obratiti na sastojke. Sulfati su svi oni koji imaju riječ 'sulfate' u imenu, silikoni završavaju sa -cone -conol -xane. Među njima ima i iznimaka, no to ću pokriti u jednom od sljedećih postova.

3) Koristi preparate za hidrataciju i zadržavanje vlažnosti kose
Kovrčava kosa traži hidrataciju jer je poprilično suha. Svakako ju je potrebno hidratizirati balzamima bez silikona i glicerina i 1-2 mjesečno koristiti pakung za duboku regeneraciju vlasi. Stupanj poroznosti kose razlikuje se od osobe do osobe i tako je potrebno odnosno koliko brzo upija i otpušta vlagu. Dok je kovrčava kosa mokra svaka vlas je zaglađena i nema vlasi koje strše. Kada se osuši priča je potpuno drugačija. Ako ne stavimo preparate koji održavaju i zadržavaju vlažnost kosa postaje beživotna. Najbolji su leave-in regeneratori, te ulja za kosu.

4) Ne koristi ručnik
Kada dotakneš ručnik primijetiti ćeš da je on malo grublji posebice kada ga već imamo duže vrijeme.  Koristeći ručnik njegova gruba struktura lomi vlasi te vrlo često dolazi do pucanja, ispucalih vrhova i frizzy efekta. Umjesto ručnika najbolje bi bilo koristiti pamučnu majicu ili mikrofibra ručnik jer su oni puno nježniji prema kosi. Probaj samo usporediti dodirom razliku u materijalu/mekoći između ručnika i majice.



5) Ne diraj kosu kada je suha
Na rukama se tokom dana nakupe prljavštine koliko god ih mi prali, tako da za kosu kao i za lice vrijedi isto pravilo: ne dirati rukama. Osim toga što više doduruješ kosu, tim više joj lomiš kovrče i daješ im frizzy izgled jer one sitne vlasi počinju sve jače dolaziti do izražaja.

6) Bez fena
Što više tretiramo kosu toplinom ona je suša i beživotna, a kovrče su raspršene. Za lijepe kovrče naj idealnije je izbjegavati fen i pustiti kosu da se osuši na zraku. Ukoliko se koristi fen obavezno sušiti na najnižoj temperaturi sa diffuserom (nastavak na fenu za kovrče). Svoju kosu obično ljeti sušim na zraku, a zimi diffuserom dok nije negdje 50% suha a ostatak vremena je sušim na zraku. Ipak zimi je hladnije a ja sam zimogrozna pa da se ne prehladim onako sa mokrom kosom jer joj treba zimi preko 4 sata da se na zraku potpuno osuši, tako da si diffuserom ubrzam postupak.

7) Satenska jastučnica
U usporedbi sa satenskom jastučnicom definitivno saten ima veliku prednost. Obzirom da je saten sklizak, tako kovrče nježno kližu prilikom spavanja, ne zapinju te se mnogo više očuvaju kovrče nego kada spavamo na pamučnoj jastučnici.

Ovo su vrlo jednostavni trikovi, ali vrlo efektni. Vidjeti ćeš i sama kada ih počneš primjenjivati. Najveće otkriće za mene je bilo kada sam nekada davno otkrila da ako ne koristim češalj/četku kovrče zadržavaju svoj oblik.

Koji su tvoji trikovi za ljepše kovrče?

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14238469/?claim=pqevbpetxzu">Follow my blog with Bloglovin</a>





Broj komentara: 8 :

  1. Odlicno! Sve ovo sto si navela, potpisujem! Prirodna kovrcava kosa je teska za odrzavanje i iste savjete bih svakome preporucila. :) (Y)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo,svaka rijec na mjestu🙂

    OdgovoriIzbriši
  3. Koji ßampon je najbolji za kovrćavu kosu?

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedino se ne bih složila ovo za četku. Dakle, imam kćerkicu sa gustom afro kosicom koja se jako lako petlja i obavezno moramo u nekom trenutku počešljati kosu jer inače nastane gnijezdo, a i nemoguće je drugačije izbaciti male mucice koje se nakupe u kosi preko tjedna. Ja joj prije pranja kose našpricam kosu vodom pa raščešljamo i onda poslije više ne diramo ništa ni četkom ni češljem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljam sve savjete, inaće sam prirodna plavuša sa frčkama i u zadnje vrijeme mi se počela polako ravnati, tj. nisu više onako velike frčkice. pročitala sam sve savjete, te je možda moja greška u četki koju koristim umjesto širokog češlja, a trebala bih i ulje početi koristiti. Jedino ne znam koje ulje i koji pakung.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...